Ανακοινώνοντας χθες to πρωί τις επιδοτήσεις του κράτους στο ρεύμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε μεταξύ άλλων: «Βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι συσκευές μας

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το πλυντήριο ρούχων καταναλώνει σχεδόν το 12% του ρεύματος που καταναλώνουμε στο σπίτι, ενώ το 20% της κατανάλωσης ρεύματος οφείλεται στους θερμοσίφωνες.

Το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που «καίει» επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ «καίνε» σχεδόν το 30% του ρεύματος.

Αντίστοιχα, ο φούρνος αποτελεί μια ηλεκτρική συσκευή που «καίει» επίσης αρκετό ρεύμα. Για παράδειγμα, ένας φούρνος 2.700 W «καίει» περίπου 0,45 ευρώ την ώρα, ενώ ένα κλιματιστικό 2.200 W «καίει» 0,37 ευρώ την ώρα.