Με την αυξανόμενη εξάρτηση μας από τους λογαριασμούς στο Διαδίκτυο, η Kaspersky Lab διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ένα δίλημμα – πώς να επιλέγουν τους κωδικούς πρόσβασής τους. Μερικοί καταλήγουν να χρησιμοποιούν ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, έτσι ώστε να μην μπορούν να παραβιαστούν ή να τους εκμεταλλευτούν εγκληματίες, αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεχνούν τους κωδικούς αυτούς με το πέρασμα του χρόνου. Άλλοι επιλέγουν κωδικούς πρόσβασης που μπορούν να απομνημονεύσουν εύκολα διευκολύνοντας τη ζωή τους, διατρέχοντας όμως τον κίνδυνο οι κωδικοί αυτοί να βρεθούν το ίδιο εύκολα στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών.

Έτσι, φέτος, για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείτε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε ασφαλή τα πλέον προσωπικά σας δεδομένα.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι ο κωδικός πρόσβασής σας είναι ασφαλής, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές του David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.

  1. Ο κάθε κωδικός πρόσβασης σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 χαρακτήρων – αλλά όσο περισσότεροι χαρακτήρες τόσο το καλύτερο.
  2. Φροντίστε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να τους μαντέψουν εύκολα. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορούν να βρουν προσωπικές σας πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησής σας, ο τόπος γέννησής σας, το όνομα του συνεργάτη σας κλπ. – ίσως ακόμη και στον «τοίχο» σας στο Facebook.
  3. Μην χρησιμοποιείτε πραγματικές λέξεις. Είναι ανοιχτές σε «επιθέσεις λεξικού», όπου κάποιος χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα για να δοκιμάσει γρήγορα μια τεράστια λίστα πιθανών λέξεων μέχρι να βρει μία που να ταιριάζει με τον κωδικό πρόσβασής σας.
  4. Συνδυάστε γράμματα (συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων), αριθμούς και σύμβολα.
  5. Μην τους “ανακυκλώνετε”, π.χ. ‘Kostas1’, ‘Kostas2’, ‘Kostas3’, κλπ.
  6. Χρησιμοποιήστε έναν διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό για να αποτρέψετε την ευπάθεια όλων των λογαριασμών σας. Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε μοναδικούς πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης, χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε, να αποθηκεύσετε και να θυμηθείτε τους κωδικούς σας με ασφάλεια.
  7. Έτσι, φέτος, για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείτε τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε ασφαλή τα πλέον προσωπικά σας δεδομένα.