Ημέρα μνήμης η σημερινή για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, ημέρα που οι Πόντιοι θυμούνται και τιμούν τους προγόνους τους, τα 353.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας κατά την περίοδο 1914 – 1923.

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας φωταγωγώντας απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη, αλλά και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου.

Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.

Ποντιακοί σύλλογοι και σωματεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τιμούν την σημερινή ημέρα με στόχο να κρατήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες και διεκδικώντας παράλληλα την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το Τούρκους στις 24 Φεβρουαρίου 1994 και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Λύρος για Γενοκτονία Ποντίων: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός αναμένει την ηθική  δικαίωση» | AgrinioPress

Ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως Γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Τζώρτζια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ και Καλιφόρνια), τη βουλή της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία, Ολλανδία και τις πόλεις Οττάβα και Τορόντο του Καναδά.

Η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS).

To OPEN τιμά την 19η Μαΐου και τα αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού |  Hellasjournal.com

Οι Πόντιοι δεν ξεχνούν και συνεχίζουν να διεκδικούν ακάθεκτοι την δικαίωση 353.000 ψυχών.