Με κοινό στόχο την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων μέχρι το 2050 συμφώνησαν να συνεργαστούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Δρομολογούμε μία υψηλού επιπέδου διάσκεψη για το κλίμα, προκειμένου να ευθυγραμμίσουμε τις πολιτικές και τους στόχους μας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050» ανέφερε ο Μπάιντεν σε ομιλία του αφού συναντήθηκε με τον Τριντό.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Τζόναθαν Ουίλκινσον θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη.

Η σύμπραξη αυτή έρχεται μετά την κίνηση του Μπάιντεν να ανακαλέσει μία βασική άδεια για τον αγωγό πετρελαίου Keystone XL, ο οποίος θα είχε μεταφορική ικανότητα 830.000 βαρελιών ημερησίως.

Ο αγωγός αυτός θα μετέφερε πετρέλαιο βαρύ τύπου, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα, από την Αλμπέρτα του Καναδά στη Νεμπράσκα.

Η ανάκληση της άδειας έγινε κατά την πρώτη ημέρα της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Βορειοαμερικανοί γείτονες των ΗΠΑ «θα συνεργαστούν για την ευθυγράμμιση των πολιτικών τους» με στόχο να ανακοινώσουν μέχρι τις 22 Απριλίου νέους στόχους μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Την ημέρα αυτή οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν συνάντηση ηγετών για το κλίμα.