Σε εφαρμογή μπαίνει από την προσεχή Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο και θα περιέχει 51 κατηγορίες προϊόντων ευρείας χρήσης όπως τρόφιμα, καθαριστικά σπιτιού και είδη ατομικής υγιεινής.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στις 9 το πρωί για να στείλουν τον κατάλογο των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis. Αυτό θα γίνεται αρχικά σε εβδομαδιαία βάση κι αργότερα ανά 15 μέρες.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ενημερωθούν είτε με φυλλάδια, ενώ θα υπάρχει ειδική σήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων μέσα στα σούπερ μάρκετ. Ενημέρωση θα υπάρχει και μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των επιχειρήσεων.

Να επισημανθεί ότι τα προϊόντα τα οποία και εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές ως προς τη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Μπορεί πάντως τα προϊόντα να διαφοροποιούνται κάθε φορά που θα ανανεώνεται η σχετική λίστα, ενώ η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων. ή η ελλιπής αποστολή του καταλόγου από τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να το κάνουν, υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που καθυστερούν.