Οι διερευνητικές επαφές για την κυβέρνηση συνασπισμού “Τζαμάικα” απέτυχαν παταγωδώς, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη για τα γερμανικά δεδομένα κατάσταση.

Πάντα στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ολοκληρώνονταν με επιτυχία. Τούτη τη φορά όμως, οι συζητήσεις μεταξύ  Χριστιανοδημοκρατών, βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων κατέληξαν σε ναυάγιο.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάγερ έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση και τόνισε ότι θα έχει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο νέων εκλογών. Υπογράμμισε δε ότι οι πολιτικοί φορείς έχουν ευθύνη να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης – αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», διεμύνησε και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι «τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας -ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας- θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τόνισε δε ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι εκείνοι που πρέπει να επαναξιολογήσουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η παράταξή του τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.