Την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα, σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα και ταυτόχρονα θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

κουλουμα – Περιοδικό Pretty Dose

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τους Χριστιανούς, οι οποίοι τη συγκεκριμένη ημέρα «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και είναι η μέρα που αρχίζει η νηστεία που διαρκεί 40 ημέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Καθαρά Δευτέρα 2021: Τι δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας

Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι.

Λαγάνα | Άκης Πετρετζίκης

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας λέγεται Κούλουμα. Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα = κολώνα ή κούμουλους = σωρός, κορυφή).

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ | Γ.Σ.Ε.Ε.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μιας και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.

Ο χαλβάς και τα είδη του - Γλυκό - αθηνόραμα umami