Την Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζει σήμερα η Καθολική Εκκλησία και εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο τιμούν τα κατά τόπους έθιμα και παραδόσεις λόγω της ημέρας.
Ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται στη Γερμανία το Πάσχα, ελάχιστα σχετίζεται πλέον με το χριστιανικό μήνυμα της γιορτής. Μια παράδοση που αναβιώνει την ημέρα του Πάσχα, είναι το “Κυνήγι του Πασχαλινού Αυγού”. Τα παιδά ψάχνουν τα χρωματιστά αυγά που έκρυψε ο λαγός στον κήπο το προηγούμενο βράδυ. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και ο λαγός από την άλλη πλευρά συμβολίζει την γονιμότητα μιας και πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα.
Σύμφωνα με άλλο έθιμο, την ημέρα του Πάσχα καίνε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα του χειμώνα, διαμηνύοντας κατ’αυτόν τρόπο το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης.Το βάψιμο των αυγών είναι κάτι που συναντά κανείς και στις Καθολικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κροατία κ.α.
Δυστυχώς, η γιορτή του Πάσχα έχει εμπορευματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι πωλήσεις βαμμένων ή σοκολατένιων αυγών και λαγών, σε όλα τα μεγέθη, καθώς και κάθε είδος γλυκών ή άλλων δώρων το Πάσχα, υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ουκ ολίγες είναι οι χώρες της Ευρώπης, όπου ανάβουν φωτιές για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. Αυτό το συναντά κανείς στα καθολικά χωριά της Ιταλίας, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία κ.α.
Στην Σουηδία, την Κυριακή του Πάσχα τρώνε ρέγγα, ενώ στη Βραζιλία τρώνε κάτι που μοιάζει με φυστικοβούτυρο.
Σε όλες τις χώρες μεγάλη σημασία δίνεται στο γλυκό. Από το ρωσικό Πάσκα, στο ιταλικό Πανετόνε και βέβαια στο δικό μας τσουρέκι, μερικά από τα πιο γευστικά γλυκά δημιουργούνται τις άγιες αυτές ημέρες.