Τα κόκκινα αυγά που βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό έθιμο του Πάσχα. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να βάψουμε τα αυγά, πολλές και οι αποχρώσεις που επιλέγουμε, αν και η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Χρωματιστά αυγά συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, τα οποία ήταν το σύμβολο της γονιμότητας.

Το πώς ακριβώς καταλήξαμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα των αυγών;

Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Aνάσταση του Xριστού. Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή. Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει, γεννιέται μια ζωή και με τον ίδιο τρόπο το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου. 

 Όπως γίνεται και στο καθιερωμένο πλέον έθιμο δύο άτομα τσουγκρίζουν τα αυγά και ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, είναι ο νικητής.

Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μάλιστα, ως και σήμερα πολλοί άνθρωποι ακολουθούν πιστά αυτό το έθιμο κρατώντας στο εικονοστάσι τους το πρώτο κόκκινο αυγό όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δε χαλάει όλη τη χρονιά.