Οι διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν την προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή των χριστιανικών κομμάτων, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων.

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, ξεκινάει μια εβδομάδα ιδιαιτέρως κρίσιμη, με τους επικεφαλής των κομμάτων να συμμετέχουν σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών με στόχο την εύρεση βιώσιμων συμβιβασμών.

Το αργότερο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου θα πρέπει οι διαπραγματευτές να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση των τεσσάρων κομμάτων αναφορικά με την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Την αρχή θα κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες με το προεδρείο του κόμματος να συνεδριάζει για τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων, αλλά και για τα αποτέλεσματα των πρόσφατων εκλογών στις 17 και 18 Νεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα βοηθήσει τη Μέρκελ να ξεπεράσει ανώδυνα τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μεγάλη απώλεια ψήφων που παρατηρήθηκαν σε αυτές. Ειδάλλως, στην ατζέντα των Χριστιανοδημοκρατών θα προστεθεί ένα ακόμη θέμα, αυτό για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.