Ένα τεράστιο «πιστολάκι» τοποθετήθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί για να διώξει το νέφος από την πόλη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Η πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες του κόσμου, με συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που είναι συχνά υψηλότερες από αυτές του Πεκίνου, ενώ οι αρχές του τόπου επικρίνονται από τους κατοίκους για ολιγωρία απέναντι στη μάστιγα αυτή που απειλεί τη δημόσια υγεία.

Η τοπική κυβέρνηση ανέπτυξε σήμερα το πρωί για δοκιμή ένα «κανόνι κατά του νέφους» στο ανατολικό προάστιο Ανάντ Βιχάρ. Το τεράστιο αυτό κανόνι, που μοιάζει με πιστολάκι για τα μαλλιά και έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρέιλερ εκτοξεύει έως και 100 λίτρα νερού το λεπτό σε ακτίνα 150 μέτρων και συνήθως χρησιμοποιείται σε εργοτάξια και σε ορυχεία. Η ιδέα είναι ότι το νερό, πέφτοντας στο έδαφος, παρασύρει μαζί του τους ρύπους και έτσι καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

Οι κατασκευαστές του κανονιού αυτού, που στοιχίζει περίπου 26.400 ευρώ έκαστο, υπολογίζουν ότι χρειάζονται 30 με 40 κανόνια για να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Το 2016 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να καταναλώνουν πορτοκάλια και να κάνουν γαργάρες με ζεστό νερό για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Φέτος είχαν άλλη μια ιδέα: να στείλουν ελικόπτερα για να ρίξουν νερό πάνω στο νέφος, μολονότι τα ελικόπτερα αυτά συχνά δεν μπορούσαν ούτε καν να απογειωθούν λόγω της ομίχλης που οφειλόταν στην ρύπανση.