Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και ο Χριστός σταυρώνεται.Σχετική εικόνα

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν την σταύρωση. Ο Χριστός μετά την σύλληψή του από την προδοσία του Ιούδα, δικάστηκε από τους Αρχιερείς που είχαν πληρώσει τα 30 αργύρια και καταδικάστηκε.

Σχετική εικόνα
Ο Ιούδας λαμβάνει τα 30 αργύρια

Την Παρασκευή, ο Καϊάφας στέλνει τον Ιησού στον Πόντιο Πιλάτο για να τον ανακρίνει. Ο τελευταίος, στην προσπάθειά του να αποφύγει την ευθύνη, φέρνει έναν κατάδικο, τον Βαραβά, και ζητάει από το πλήθος – σύμφωνα με έθιμο του εβραϊκού Πάσχα – να διαλέξει ποιον να ελευθερώσει. Το πλήθος διάλεξε τον Βαραβά κι ο Ιησούς καταδικάστηκε σε σταύρωση.

Σχετική εικόνα
Bαραβάς ή Ιησούς;

Ο Ιησούς φοράει κόκκινη χλαμύδα, ακάνθινο στεφάνι και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης του, όπου και σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών.

Σχετική εικόνα Ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωϊ, το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, καθώς στις 3 το μεσημέρι παρέδωσε το πνεύμα Του.

Αποτέλεσμα εικόνας για δυο ληστών. Ο ΙησούςΤη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες πλημμυρίζουν από κόσμο και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Το μεσημέρι γίνεται η αποκαθήλωση του Ιησού, ενώ το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου.Σχετική εικόνα