Έναν αστεροειδή που δεν ανήκει στο ηλιακό μας σύστημα αλλά έχει «μεταναστεύσει» μόνιμα σε αυτό, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Η τροχιά του αστεροειδούς που πιθανώς είναι το αρχαιότερο ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα, είναι ασυνήθιστη, αφού κινείται ανάποδα σε σχέση με τους πλανήτες αλλά και όλα τα υπόλοιπα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. 

Το ονομά του είναι «2015 ΒΖ509» ή σκέτα ΒΖ έχει πλάτος σχεδόν τριών χιλιομέτρων και άγνωστη σύσταση. Εκτιμάται ότι γεννήθηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εγκλωβίστηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του δικού μας συστήματος κάποια στιγμή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό εξηγεί και την ασυνήθιστη τροχιά του. Έχουν βρεθεί μερικοί ακόμη αστεροειδείς με ανάποδη τροχιά, η οποία παραμένει ένα μυστήριο.

Είχε προηγηθεί προ μηνών ο εντοπισμός ενός άλλου «εξωτικού» αστεροειδούς, που βαφτίσθηκε «Ουμουαμούα», ο οποίος όμως ήταν περαστικός από την ηλιακή «γειτονιά» μας, ενώ ο ΒΖ είναι προ καιρού -θέλοντας και μη- μόνιμος κάτοικος. Η τροχιά του είναι βαρυτικά συνδεμένη με του Δία εδώ και τουλάχιστον 4,5 δισ. χρόνια.

Οι αστρονόμοι, που παρατήρησαν τον ΒΖ με τηλεσκόπια της Χαβάης και της Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.