Το “Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά” βρήκε μόνιμη στέγη στην Αθήνα. Σε ένα μοναδικό ιστορικό αρ νουβό κτίριο, Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στο Κολωνάκι (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α’), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ.

 Ο Κώστας Κοτσανάς, διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός από τη Σελιάνα Αχαΐας, μελετητής και ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, διαβάζοντας τα συγγράμματα των Αρχαίων Ελλήνων, κατάφερε να κατασκευάσει τα μοναδικά αυτά εκθέματα, που είναι απολύτως λειτουργικά, αποδεικνύοντας ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρωτοστάτησαν στις εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν από μεταγενέστερους, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Στους τέσσερις ορόφους, οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου, μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Συγχρόνως, στο ίδιο κτίριο θα στεγάζεται μόνιμα και η ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου, κ.ά.

Ακόμη, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν από το πωλητήριο του μουσείου χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου από τον Μάριο Κοτσανά, όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, κ.ά.