Η Ουάσινγκτον έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών, προσφέροντας στους κατοίκους της μια εναλλακτική επιλογή στην ταφή και την αποτέφρωση.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020 και θεωρείται μια πρακτική επιλογή για τις πόλεις στις οποίες σπανίζει πια ο χώρος για νέα νεκροταφεία.

Στο τέλος της διαδικασίας, τα αγαπημένα πρόσωπα των εκλιπόντων θα παραλαμβάνουν τον «χουν» των νεκρών τους, τον οποίον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του.

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που επιταχύνει την φυσική αποσύνθεση του σώματος με τη βοήθεια υλικών όπως άχυρο, ροκανίδια και τριφύλλι. Η σορός αποσυντίθεται φυσικά εντός περίπου 30 ημερών.

Ο «χους» που απομένει είναι περίπου ένα κυβικό μέτρο ή περίπου δύο καροτσάκια, και οι οικογένειες μπορούν να τον σκορπίσουν στον κήπο τους ή να τον χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του νεκρού τους.

Οι «πράσινες» μέθοδοι ενταφιασμού κερδίζουν συνέχεια έδαφος στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν εταιρείες που προτείνουν «βιολογικά» φέρετρα, ή ενταφιασμό μόνο με το σάβανο, χωρίς φέρετρο, στις πόλεις που αυτό επιτρέπεται.

Αυτή η «νεκρώσιμη περιβολή» που ονομάζεται «Infinity» (αιωνιότητα) φτιάχτηκε από την startup της Καλιφόρνιας Coeio και «βοηθάει στην αποσύνθεση του σώματος, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στον φυτικό κόσμο» όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποσύνθεσης.

Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι, ο σταρ της σειράς «Beverly Hills 90210», ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις αρχές Μαρτίου, ενταφιάστηκε ντυμένος με ένα «κοστούμι» που είχε φτιαχτεί με βάση τα μανιτάρια και άλλους μικροοργανισμούς, όπως ήταν η επιθυμία του.

Η περιβολή αυτή πωλείται έναντι 1.500 δολαρίων, ενώ γίνονται και «επείγουσες παραδόσεις», διευκρινίζει η Coeio στον ιστότοπό της.

Η διαδικασία κομποστοποίησης νεκρών είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία, ενώ οι «φυσικές» ταφές – κατά τις οποίες η σορός ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο– είναι νόμιμες στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.