Στην εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει η Νορβηγία μέσα από την εγκατάσταση ενός “έξυπνου” συστήματος φωτισμού στο οδικό δίκτυο της χώρας, χάρη στο οποίο τα φώτα δρόμου ανάβουν αυτόματα μόλις αντιληφθούν την κίνηση ενός οχήματος και σβήνουν όταν αυτό περάσει από το σημείο.

Λίγο έξω από το Όσλο σε ένα κομμάτι δρόμου συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι καταγράφουν την κυκλοφορία. Όταν το σύστημα διαγνώσει ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα ή πεζοί, η ένταση στους λαμπτήρες μειώνεται κατά 80%.

Τη στιγμή που όχημα ή πεζός, εισέρχονται στην περιοχή τα φώτα επιστρέφουν πάλι στο 100% της απόδοσής τους προκειμένου να προσφέρουν ασφάλεια.

Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Αν στεφθούν με επιτυχία οι δοκιμές του, η πολιτεία θα επεκτείνει το σύστημα σε άλλες περιοχές, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχη μείωση εκπομπών ρύπων.

Η Νορβηγία είναι η χώρα με τα περισσότερα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα στον κόσμο, ενώ όλη η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη χώρα προέρχεται μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου το περιβάλλον.