Το Τορίνο τίμησε με έναν ξεχωριστό τρόπο χθες (25.3.2023) την Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς έντυσε στα γαλανόλευκα μνημείο – σύμβολο της περιοχής, στο οποίο υπήρχε και το σύνθημα της επανάστασης του 1821«Ελευθερία ή θάνατος».

Η πόλη της Ιταλίας είχε ελληνικό χρώμα χθες, καθώς το κτίριο – ορόσημο του Τορίνο, η Μόλε Αντονελιάνα, ύψους 166 μέτρων, φωτίστηκε με γαλανόλευκους προβολείς, ενώ δέσμη ακτίνων λέιζερ σχημάτιζε πάνω στο μνημείο την ελληνική σημαία και το σύνθημα: «Ελευθερία ή θάνατος».

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στεγάζει το πασίγνωστο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου της Ιταλίας. Αποτελεί το πιο ψηλό κτίσμα στο κέντρο της πόλης της Ιταλίας.

Η πρωτοβουλία να ντυθεί το μνημείο στα γαλανόλευκα και να τιμηθεί έτσι η Ελλάδα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ανήκει στο Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου του Τορίνο και με την χορηγία του Ιταλό – Ελληνικού Οργανισμού για την εκπαίδευση, «Microkosmos».