Λίγες μέρες μετά την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν κατά πόσο η κηδεία του Κωνσταντίνου μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι αναφορές από τα εγχώρια αλλά και διεθνή ΜΜΕ στον βίο του τέως, έφεραν στην επικαιρότητα μια σειρά από γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας σχεδόν 50 χρόνια πριν.

Ποικίλες ήταν oi αντιδράσεις και του απλού κόσμου απέναντι στο θάνατο του Κωνσταντίνου. Μερικοί νοσταλγοί της Βασιλείας αναπόλησαν τις στιγμές αίγλης που τους χάρισε η τέως βασιλική οικογένεια, κάποιοι τάχθηκαν με θέρμη εναντίον της μοναρχίας, ενώ οι περισσότεροι μάλλον αδιαφόρησαν, θεωρώντας τον θεσμό εντελώς παρωχημένο.

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ δεν προχώρησαν σε ιστορικές αναδρομές και πολιτικές αναλύσεις, αντιθέτως, περιορίστηκαν στους γαλαζοαίματους που επισκέφθηκαν την Αθήνα. Η πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ, από την άλλη, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις στιλιστικές επιλογές των διάσημων καλεσμένων, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στις πιθανές πολιτικές προεκτάσεις του γεγονότος, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Το σίγουρο είναι ότι η βασιλική οικογένεια δεν προκάλεσε την κοινωνία, τουναντίον κινήθηκε με διακριτικότητα. Ακόμη και ο επικήδειος που εκφώνησε ο Παύλος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, χωρίς καμία απολύτως πολιτική χροιά και κάπως έτσι ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έφθασε στο τέλος του.

Πέραν των προσωπικών πεποιθήσεων που έχει έκαστος, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ό,τι ο Κωνσταντίνος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, καθώς επίσης ό,τι ο ελληνικός λαός, το 1974, ψήφισε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.