Έναν εντυπωσιακό τρισδιάστατο χάρτη με πάνω από ένα δισεκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας, στον οποίο απεικονίζονται οι αποστάσεις από τη Γη, το χρώμα, η κίνησή τους στο σύμπαν, αλλά και η θερμοκρασία τους δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η λάμψη και το χρώμα των αστεριών του χάρτη

Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τις εικόνες που «τράβηξε» ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Gaia, σε διάστημα 22 μηνών, μεταξύ 2014 και 2016, ο οποίος βρισκόταν 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Η διαστρική σκόνη που γεμίζει τον Γαλαξία μας

Ο επικεφαλής της επιστημονικής λειτουργίας του Gaia, Uwe Lammers, ανέφερε ότι «τα δεδομένα είναι τόσο πλούσια, ώστε πιστεύουμε ότι θα φέρουν επανάσταση στην αστρονομία και στην κατανόησή μας στον Γαλαξία μας».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «ο χάρτης είναι ο πιο ακριβής και ο πιο ολοκληρωμένος που έχει δημιουργηθεί ποτέ, επιτρέποντας έρευνες που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν πριν».

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Gaia

Ο χάρτης περιλαμβάνει 1,7 δισεκατομμύρια αστέρια, τη θέση των οποίων μπορεί ο καθένας να εντοπίσει με ακρίβεια, αλλά και να δει πόσο λαμπερά είναι.  Για το 1,3 δισεκατομμύρια από αυτά, οι ερευνητές γνωρίζουν την απόστασή τους αλλά και το πώς κινούνται στο σύμπαν.

Διαφορές στην ποιότητα σε σχέση με τον χάρτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2016 (αριστερά)

Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την ταχύτητα περίπου 7 εκατ. αστεριών, αλλά και τον τρόπο κίνησής τους, αν κινούνται δηλαδή προς τη Γη ή μακριά από αυτή. Παράλληλα ο χάρτης δίνει πληροφορίες και για αστεροειδείς εντός του ηλιακού μας συστήματος αλλά και για αστέρια πέρα από τον Γαλαξία.