Την Τετάρτη, η πασίγνωστη ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Ντέμι Μουρ, ανακοίνωσε μέσω Instagram την απόφαση του 67χρονου αστέρα να αποσυρθεί από την υποκριτική καθώς πάσχει από αφασία.

Για τους φίλους και τους συνεργάτες δεν ήταν μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα γνωστικά προβλήματα του Γουίλις δεν είναι απαραίτητα μια νέα εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος που γνώριζε για την κατάσταση δήλωσε στο Page Six ότι ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε πρόσφατα «ακουστικά, πράγματα για την ακοή, για να του δίνουν τις ατάκες» στα γυρίσματα και ότι «ήταν όλο και πιο δύσκολο να τον έχουμε στην οθόνη».

«Είχε γνωστικά προβλήματα, όλοι ήξεραν ότι ο Μπρους είχε προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή. «Όλοι το ήξεραν, το καστ και το συνεργείο. Η οικογένειά του επενέβη και μετακόμισε για να τον φροντίσει».

Τι είναι αφασία

Η αφασία «συμβαίνει συνήθως ξαφνικά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό το κεφάλι», σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η οποία αναφέρει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά «από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη». Η οικογένεια, ωστόσο, δεν αποκάλυψε την αιτία της αφασίας του Μπρους Γουίλις.

Τα άτομα με αφασία βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να επικοινωνούν, σημειώνει η Mayo Clinic και «μπορεί να μιλούν με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις, να σχηματίζουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα, να αντικαθιστούν μια λέξη με μία άλλη ή έναν ήχο με έναν άλλον, να μιλούν με μη αναγνωρίσιμες λέξεις, να μην καταλαβαίνουν τη συζήτηση των άλλων ή να γράφουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα».

Η αφασία μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικά σε άτομα ανάλογα με το που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, δηλώνει η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας – Γλώσσας – Ακοής (ASHA). Για παράδειγμα, η βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου «μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γλώσσας», ενώ η βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα περιορισμένης προσοχής ή μνήμης.