Μια τροπολογία που αλλάζει τα οικογενειακά στοιχεία των παιδιών κατέθεσαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξή του με στόχο να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους ομοφυλοφίλους. Με βάση αυτό στις αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία, αντί για «Όνομα Πατρός» και «Όνομα Μητρός» θα αναγράφεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Ο Μακρόν με αυτή την τροπολογία σκοπεύει να βάλει ένα τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές- σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και έχουν νομική υπόσταση – είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η νέα πραγματικότητα επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση ενός, μέχρι τώρα, αυτονόητου θέματος. Διότι όταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων βρίσκεται μπροστά σε μια προς συμπλήρωση αίτηση, ποιος από τους δύο, άνδρες ή γυναίκες, που αποτελούν το ζευγάρι των γονέων ενός ανήλικου είναι ο πατέρας και ποιος η μητέρα;

Η υπουργός Βαλερί Πετί στη σχετική τροπολογία που συζητήθηκε συτη Βουλή και έθεσε το ζήτημα εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειες» με βάση το φύλο των γονέων τους…. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται  σε συνέχεια του νόμου του 2013 για τη νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

Οι αντιδράσεις στη Γαλλία υπάρχει, αλλά τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε αυτή του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».