Η εντυπωσιακή βέλγικη πόλη της Μπριζ, είναι γνωστή για την παραγωγή της σε σοκολάτα, δαντέλα και… μπύρα.

Ιδιαίτερα όμως για την μπύρα, οι πολίτες της Μπριζ κατέχουν ένα ρεκόρ: αυτό της κατασκευής του πρώτου υπόγειου αγωγού μπύρας. Ο αγωγός περνάει κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και μεταφέρει σχεδόν 4.000 λίτρα μπύρας ανά ώρα.

Στο κέντρο της πόλης λειτουργεί εδώ και σχεδόν 500 χρόνια το παλαιότερο ζυθοποιείο περιοχής.

Οι μεγάλες ανάγκες παραγωγής υποχρέωσαν τους ιδιοκτήτες του ζυθοποιείου να μεταφέρουν τη μονάδα εμφιάλωσης της μπύρας τους σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο περίπου τρία χιλιόμετρα, έξω από την πόλη, όχι όμως και το ζυθοποιείο.

Προέκυψαν προβλήματα κατά τη μεταφορά της μπύρας από το ζυθοποιείο μέχρι το εμφιαλωτήριο διότι οι οδηγοί των βυτιοφόρων έπρεπε να περάσουν μέσα από τους εξαιρετικά στενούς δρόμους του προστατευόμενου ιστορικού κέντρου.

Δύο ήταν οι επικρατέστερες λύσεις: είτε να μεταφέρουν και το ζυθοποιείο εκτός του κέντρου της πόλης, είτε… να βρουν έναν τρόπο να στέλνουν τη μπύρα στο εμφιαλωτήριο χωρίς να περνάει μέσα από τους δρόμους. Αποφάσισαν λοιπόν να περάσουν τη μπύρα κάτω από τους δρόμους της πόλης κατασκευάζοντας τον πρώτο αγωγό μπύρας στον κόσμο.

Έτσι, τέσσερις σωλήνες, διαμέτρου οκτώ εκατοστών ο καθένας μεταφέρει καθημερινά την παραγωγή της μπύρας από το ζυθοποιείο στο εμφιαλωτήριο.

H κατασκευή του αγωγού έφερε στην επιφάνεια μια νέα σειρά προβλημάτων εξαιτίας της ιστορικότητας της περιοχής και της δυσκολίας να γίνουν εκτεταμένα έργα στο κέντρο της πόλης.

Σε αυτό το σημείο έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία καθώς οι εκσκαφές έγιναν… «λαπαροσκοπικά». Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί έκαναν τρύπες μόνο στις γωνίες των δρόμων και με ειδικά καθοδηγούμενα μέσα, δημιούργησαν κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, τον χώρο μέσα από τον οποίο η παραδοσιακή μπύρα της πόλης θα έκανε το καθημερινό της ταξίδι.

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες και 4,5 εκατομμύρια δολάρια, όμως οι πολίτες της Μπριζ δεν έμειναν απλοί θεατές. Αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεισφέρουν στο έργο της πόλης τους μέσω crowdfunding που συγκέντρωσε το ποσό των 335.000 δολαρίων.

Η εταιρία επέλεξε να ευχαριστήσει τους επενδυτές με ένα μπουκάλι μπύρα, κάθε μέρα της υπόλοιπης ζωής τους!