Στν πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council.

Όπως αναφέρει το businessinsider, οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε χρυσό είναι οι Ινδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού:

10. Ινδία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 608.7 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%
Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού. Στην Ινδία, τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.

9. Ολλανδία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 612.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65.9%
Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια κάνει συνεχώς κινήσεις προκειμένου να συγκεντρώσει όλο και μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός ορισμένων αποθεμάτων από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού».

8. Ιαπωνία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 765.2 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκε την τελευταία 15ετή με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

7. Ελβετία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,040 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5.5%
Με πληθυσμό περίπου 8,4 εκατομμυρίων, η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού.

6. Κίνα
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,874.3 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Καθώς η Κίνα επιδιώκει να λάβει μέτρα οικονομικής τόνωσης η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της. Το Μάρτιο σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.

5. Ρωσία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,150.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19.1%
Και η Ρωσία αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό. Ενδεικτικό είναι πως τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

4. Γαλλία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,436 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61.1%
Την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα της Γαλλίας ξεκίνησε να κινείται όλο και πιο σοβαρά στηναύξηση των αποθεμάτων χρυσού της. Η κίνηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τη Γαλλία στις κινήσεις της στις διεθνείς αγορές.

3. Ιταλία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,451.8 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66.9%
Μετά την άνοδο του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων, το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει αβέβαιο. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό.

2. Γερμανία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 3,369.7 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70.6%
Η Γερμανία μετέτρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό το 2017, μια κίνηση που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

1. ΗΠΑ
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 8,133.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74.9%
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από άλλες χώρες, πάνω από το διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες μαζί.
Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει χρυσό ίσο με το 40% της αξίας του νομίσματος.