Αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμη, από τις μέχρι τώρα κρατήσεις φαίνεται ότι το 2018 θα είναι μια καλύτερη τουριστική χρονιά για την Τουρκία.

Η τουρκική Ριβιέρα ανήκει στις πιο προσφιλείς παραλίες για τους γερμανούς τουρίστες. Το 2015 ο αριθμός τους έφτασε τα 5,6 εκατομ. Από τότε καταγράφεται πτωτική τάση. Πέρυσι ήταν μάλιστα 1,7 εκατομ. Το ότι μειώθηκε τόσο πολύ ο αριθμός τους έχει να κάνει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις συλλήψεις Γερμανών και την πολιτική διαμάχη με το Βερολίνο.

Ο τούρκος υπουργός Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αποδυναμώσει την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια στην Τουρκία. «Περιμένουμε από το Βερολίνο το μήνυμα ότι δεν είναι επικίνδυνο για γερμανούς πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία», λέει. Δεν θέλει να επαναληφθεί η περσινή δύσκολη χρονιά, όταν ο αριθμός των τουριστών είχε πέσει από τα 36,2 εκατομ. στα 25,4 εκατ. Το 2017 θα μπορούσε να είναι και πάλι μια καλή χρονιά, αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα κρατήσεις.

Σε αυτό συνέβαλε η πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων. Από την κρίση οι πτήσεις τσάρτερ επιδοτούνται. Θετική επίδραση είχε και αύξηση των τιμών σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως στην Ισπανία ή την Ελλάδα. Αλλά και το συναίσθημα ασφάλειας έχει βελτιωθεί.

Σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έγιναν το 2017. Τουρίστες που ταξιδεύουν με τουριστικά πακέτα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν. Παρόλα αυτά οι πολιτικές εντάσεις προκαλούν νευρικότητα στα τουρκικά τουριστικά γραφεία. «Θα πρέπει να γίνεται καλύτερη επιλογή των διατυπώσεων στη διπλωματία» υποστηρίζει, εννοώντας τις συγκρίσεις της Γερμανίας με τη ναζιστική τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων.