Οι Έλληνες της διασποράς δεν ξέχασαν και τίμησαν για άλλη μια φορά τη μνήμη των 353000 Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της τουρκικής μισαλλοδοξίας.
Ποντιακά σωματεία στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Αμερική διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στα αθώα θύματα που γνώρισαν μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των Νεότουρκων.
Πορεία Μνήμης στην Στουτγάρδη
Οι Έλληνες της Στουτγάρδης πραγματοποίησαν και φέτος πορεία μνήμης απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Κρατώντας πανό στα ελληνικά και στα γερμανικά, οι εκατοντάδες συμμετεχόντων, διεμήνυσαν την αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ολοκαυτωμάτων, όπου βρίσκεται το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους λαούς που υπέστησαν τη βία του ναζισμού.
Ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των θυμάτων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία 1,8 εκατ. άτομα με ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και υπήρχαν 26 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, προτού έρθει η σκοτεινή σελίδα της Ανατολής που γνώρισε η ιστορία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Ανέστης Οσιπίδης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι πέρασαν 100 χρόνια από την ποντιακή Γενοκτονία με τα θύματά της ακόμα να περιμένουν δικαίωση.
Πως τίμησαν οι Έλληνες της Αμερικής την Γενοκτονία των Ποντίων
Με δεδομένο ότι το 2019 θεωρείται επετειακό έτος, έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις μνήμης από την αρχή του έτους, οι οποίες και θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί παρελάσεις με θέμα τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων στην Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη, την Βοστώνη, το Κλίβελαντ και, πιο πρόσφατα, το Σικάγο.
Στον Καναδά, στο Τορόντο και το Μόντρεαλ. Κάθε τοπικός σύλλογος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, πέρα από την παρέλαση και το μήνυμα της Ομοσπονδίας, διοργάνωσε και παράπλευρες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, ακαδημαϊκά συνέδρια κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του Ερευνητικού Κέντρου Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο που έχει ως στόχο, μέσω της μετάφρασης ιστορικών αρχείων, βιβλίων και αφηγήσεων από τα ελληνικά στα αγγλικά, να αναδείξει το θέμα της Γενοκτονίας.
