Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Αμερική αλλάζει σελίδα υπό την προεδρία του Δημοκρατικού προέδρου που διαδέχεται την ταραχώδη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν έγινε από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στη συνέχεια ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος εκφώνησε έναν ενωτικό λόγο στον οποίο παρουσίασε το όραμά του για μία ενωμένη Αμερική που θα ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού και τον έντονο διχασμό των περασμένων ετών. 

Λίγα λεπτά νωρίτερα από τον Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις. «Θα λειτουργώ με όρους ελευθερίας. Θα υποστηρίζω το Σύνταγμα. Θα λειτουργήσω υπό τους όρους που προβλέπονται, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού», σημείωσε κατά την ορκωμοσία της η Κάμαλα Χάρις.

Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ τραγούδησε εμφανώς συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, ενώ προς τιμήν του νέου προέδρου τραγούδησε και η Τζένιφερ Λόπεζ. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα του κορονοϊού. Ο νέος πρόεδρος τον ΗΠΑ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους θανάτους απ’ ότι κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου Πολέμου. 

Jennifer Lopez: Εμφανώς συγκινημένη τραγούδησε στην ορκωμοσία του Τζο  Μπάιντεν | Έθνος

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραβρέθηκε στην ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν, ενώ το καλωσόρισμα στον Λευκό Οίκο του νυν από τον τέως Πρόεδρο θα γίνει από κάποιον υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1869 όταν ο Άντριου Τζόνσον αρνήθηκε να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του Οδυσσεύς Σίμσον Γκράντ.