Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Στη συνέχεια, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο απέκτησαν πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας το 1893.
Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.
Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα.
Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Δυστυχώς, στις μέρες μας, υπάρχουν ακόμη κράτη στα οποία τα γυναικεία δικαιώματα καταπατώνται σε καθημερινή βάση σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο. Οι γυναίκες βιώνουν την κακοποίηση των ανδρών και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δίχως να έχουν τη δυνατότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους από ακραίες νομοθεσίες και απάνθρωπες συμπεριφορές που δεν τιμούν καθόλου την ανθρώπινη υπόσταση.