Σήμερα, 29 Απριλίου 2022, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία; Φαίνεται πως εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, καθώς αποτελεί την ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), ο οποίος θεωρείται ο δημιουργός τους σύγχρονου μπαλέτου.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Πυρρίχιος: Ο αρχαιότερος ελληνικός χορός

Πρόκειται για τον αρχαιότερο ελληνικό πολεμικό χορό, είναι ο σπουδαιότερος από τους χορούς του Πόντου και λέγεται και χορός της φωτιάς.

Ο Αριστοφάνης (450-388 π.Χ) αναφέρει ότι αυτός ο χορός ήταν στρατιωτικός και ένοπλος, ο δε Πλάτων (427-347 π.Χ.) περιγράφει τον Πυρρίχιο ως πολεμικό χορό με φάσεις άμυνας και επίθεσης και με τους χορευτές παρατεταγμένους με τα όπλα τους σε στρατιωτική διάταξη. Ο Όμηρος τον θεωρούσε ως ένα από τους σπουδαιότερους χορούς. Ο Πυρρίχιος χορός λέγεται και Σέρρα, επειδή χορευόταν, κυρίως, κοντά στον ποταμό Σέρρα της Τραπεζούντας.

Οι  γρήγορες κι απότομες κινήσεις του σώματος των χορευτών υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους της ποντιακής λύρας προσδίδουν αίγλη στον Πυρρίχιο, ο οποίος κατατάσσεται μεταξύ των διασημότερων χορών.