Τέσσερις διακρίσεις κατέκτησε η ελληνική αποστολή στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής – World Robot Olympiad WROTM 2021, έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτική παγκοσμίως.

Στην ολυμπιάδα με θέμα Powerbots – το μέλλον της ενέργειας, οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν 4 θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών στις οποίες διαγωνίστηκαν, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Οι ελληνικές ομάδες παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι τέσσερις ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη Οδήγηση.
Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου.
Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που διαγωνίστηκαν.

Η ομάδα «The Speeders» που έλαβε την 5η θέση στην κατηγορία της αυτόνομης οδήγησης και αποτελείται από τους Ρωμαίο Γιάγχια, Αθανάσιο Βέλλα και Παύλο Αμπελά, παρουσίασε ένα πλήρως αυτοκινούμενο ρομποτικό πισωκίνητο όχημα, φτιαγμένο από Lego. Η κατασκευή απαιτούσε τη χρήση αποκλειστικά ενός και μόνο κινητήρα για κίνηση και ενός κινητήρα για οδήγηση (steering). Το όχημα έπρεπε να κινείται μόνο του πάνω σε μία πίστα 9 τετραγωνικών, ακολουθώντας μια τυχαία διαδρομή κάθε φορά και αποφεύγοντας διάφορα οδικά σήματα (traffic signs), τα οποία ήταν τοποθετημένα με τυχαία διάταξη κάθε φορά.