Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 δισεκατομμύρια, με τις φτωχότερες χώρες να προηγούνται στους δείκτες γεννητικότητας, έναντι των εύρωστων οικονομικά χωρών.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στους τομείς της υγείας, της διατροφής και της ιατρικής συνέβαλλαν στην προοδευτική αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πριν το 1800, οι κάτοικοι του πλανήτη δεν ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο, το 1927 τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το 1974 ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε διπλασιαστεί κι άγγιζε πλέον τα 4 δισεκατομμύρια!

Οι παγκόσμιοι δείκτες κρύβουν πάντως μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία: Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε επτά χώρες (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία, Πακιστάν, Νιγηρία και Βραζιλία). Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται μόνο από 8 χώρες, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Η Κίνα (1.412.600 κάτοικοι), αναμένεται να χάσει τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας μέχρι το 2023 από την Ινδία (1.373.000).

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται κατά 70 εκατομμύρια, αλλά το 80% αυτής της αύξησης εντοπίζεται στις φτωχότερες χώρες.

To 2021, περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να κατοικούν σε αφρικανικά κράτη.

Στη «μαύρη ήπειρο», όπου βρίσκονται οι 23 από τις 28 φτωχότερες χώρες του κόσμου, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας και ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού, παρά την κλιματική αστάθεια, τη λειψυδρία, τις θεομηνίες και την επισιτιστική ανασφάλεια.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι αν ο πλανήτης μπορεί να συντηρήσει τόσα δισεκατομμύρια κατοίκους και ταυτόχρονα να παραμείνει βιώσιμος.

Αν δεν δράσουμε άμεσα η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την αποψίλωση όλων των φυσικών πόρων της γης και την αλόγιστη κατασπατάλησή τους θα οδηγήσει σύντομα σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες.