Οι ηγέτες των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, χαιρέτισαν το “ιστορικό γεγονός” στην Αυστρία, όπου ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα είναι ο επόμενος αντικαγκελάριος, στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα (VPO).

Οι επικεφαλής των κομμάτων που είναι ενταγμένα στην πολιτική ομάδα “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται στην Πράγα για το συνέδριο “Για μια Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών”, στο πλαίσιο του οποίου συζητούν τη μεταξύ τους συνεργασία.

“Δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε για άλλη μια φορά σήμερα, αφού ένα κόμμα μέλος της ομάδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πήραν τόσο σοβαρά που είχε την ευκαιρία να μετέχει στην κυβέρνηση”, είπε στους δημοσιογράφους ο Βίλντερς, ο αρχηγός του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα “πραγματικά ιστορικό γεγονός”. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι “θα ακολουθήσουν και άλλα δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνεται”.

“Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να ανατρέψουν πραγματικά τα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη και ακόμη και να επιτρέψουν σε εκείνους που διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι οι υπερασπιστές της Ευρώπης των εθνών και των ελευθεριών να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο”, εκτίμησε εξάλλου η Λεπέν.

Το κόμμα του Στράχε θα ελέγχει τρία βασικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και, για πρώτη φορά, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η Λεπέν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που τον προσεχή Μάρτιο θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του.

“Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Μέτωπο, ασφαλώς ευχόμαστε τη νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν. επειδή πιστεύουμε ότι η Γαλλία και η Ρωσία θα πρέπει να βελτιώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να την αποκλείουμε από τη διεθνή ζωή. δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία με εχθρικό τρόπο, όπως το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μερικά χρόνια”, είπε.

Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στο συνέδριο αυτό ήταν περιορισμένη. Οι δημοσιογράφοι επιτράπηκε να είναι παρόντες μόνο στη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τους οργανωτές, εκτός από τη Λεπέν και τον Βίλντερς μετέχουν στο συνέδριο εκπρόσωποι της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, του FPO και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).