Άλλοτε έχοντας χρονική απόσταση εβδομάδων και άλλοτε «πέφτοντας» την ίδια ημέρα, το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δίνουν στους πιστούς την ευκαιρία να αναβιώσουν δεκάδες τοπικά έθιμα.

  • Η Δευτέρα του Πάσχα είναι για τους νεαρούς Ούγγρους η καταλληλότερη ευκαιρία για φλερτ αφού συνηθίζεται τη συγκεκριμένη ημέρα να βρέχουν με αρωματισμένο νερό τα κορίτσια ζητώντας τους -τι άλλο;- ένα φιλί. Πιστεύεται ότι το νερό έχει καθαρτικές, θεραπευτικές αλλά και γονιμοποιητικές ιδιότητες.
  • Στην πόλη Haux ανήμερα το Πάσχα μαγειρεύεται μια τεράστια ομελέτα από 4.500 αυγά για 1.000 άτομα. Η ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο στρατός του Ναπολέοντα ταξίδευε στη Νότια Γαλλία σταμάτησε σε μια μικρή πόλη και έφαγε ομελέτες. Η ομελέτα άρεσε στον Ναπολέοντα τόσο πολύ που ζήτησε από τους κατοίκους να συγκεντρώσουν όλα τα αυγά τους και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του την επόμενη ημέρα.
  • Οι Βραζιλιάνοι τα βάζουν με τον Ιούδα. Έτσι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατασκευάζουν χιλιάδες ψεύτικους Ιούδες τους οποίους κρεμούν σε δέντρα και τους δέρνουν. Μερικές φορές μάλιστα, στη θέση του Ιούδα βρίσκονται οι όψεις των πιο… μισητών τους πολιτικών.
  • Μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες πασχαλινές παραδόσεις λαμβάνει χώρα στη Σεβίλλη, όπου 52 διαφορετικές θρησκευτικές αδελφότητες παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης αναπαριστώντας τη σκηνή της Σταύρωσης, με χιλιάδες θεατές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
  • Στη Γερμανία δεν τσουγκρίζουν τα αυγά, αντιθέτως τα κρεμάνε στα δέντρα της πόλης, ακολουθώντας την ίδια λογική με το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων.
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα οι άνδρες κατασκευάζουν αυτοσχέδια μαστίγια από κλαδιά ιτιάς, διακοσμημένα με κορδέλες. Η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη στην Τσεχία και ύμφωνα με την παράδοση τα κλαδιά της μπορούν μέσω του συμβολικού… «μαστιγώματος» να μεταφέρουν τη ζωντάνια και τη γονιμότητα στις γυναίκες.