Η Ελισάβετ υπήρξε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας,  ενώ ήταν επίσης Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. 

Γεννήθηκε την 21η Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο και ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαρίας του Τεκ.

Η Ελισάβετ όταν ήταν μωρό
Σε ηλικία 3 ετών, το 1929.
Με τους γονείς της

Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ. Είχε μια αδερφή, την Μαργαρίτα, η οποία ήταν 4 χρόνια μικρότερη.

Με την αδερφή της Μαργαρίτα
Σε ηλικία 13 ετών

Σύμφωνα με τη σειρά διαδοχής, η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, δεδομένου ότι μετά τον θάνατο του παππού της Γεωργίου Ε’, στον θρόνο ανέβηκε ο θείος της, Εδουάρδος Η’, ο οποίος όμως λίγο αργότερα παραιτήθηκε για να παντρευτεί την διαζευγμένη  Ουώλλις Σίμπσον. Βασιλιάς στέφθηκε ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, κι εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου.

Όταν έγινε βασιλιάς ο πατέρας της

Η διάδοχος Ελισάβετ (αριστερά, με στολή) στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ με τη μητέρα της Βασίλισσα Ελισάβετ, το Βρετανό Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ΄ και την Μαργαρίτα στις 8 Μαΐου 1945.

Στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση της, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της, ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάστηκε, έστω και για λίγο, στη μακροχρόνια θητεία της.

Πορτραίτο από την ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’ τον Ιούνιο του 1953.

Γάμος και οικογένεια

 Στις 20 Νοεμβρίου 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο και παρέμειναν παντρεμένοι για 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 2021.

Στον αρραβώνα της με τον Φίλιππο
Την ημέρα του γάμου της

Απόκτησαν 4 παιδιά, τον τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας (1948), την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα (1950), τον Ανδρέα Δούκα της Υόρκης (1960) και τον Εδουάρδο Κόμη του Ουέσσεξ (1964).

Το βασιλικό ζευγάρι με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, Κάρολο και Άννα

Η Βασίλισσα Ελισάβετ παρέμεινε στο θρόνο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022, όντας η πρώτη φορά που ένας Βρετανός μονάρχης γιορτάζει ένα πλατινένιο ιωβηλαίο (70 χρόνια στον θρόνο). 

Στο πάρτι γενεθλίων της, το 2018