Δυόμισι χρόνια σχεδόν από την εμφάνιση του κορωνοϊού και ερευνητές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναζητούν την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού.

Δύο νέες έρευνες που έρχονται στη δημοσιότητα δίνουν απαντήσεις κι εξηγούν τον τρόπο μετάδοσης του ιού, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν την αρχική εκδοχή (ότι διέφυγε δηλαδή από κάποιο εργαστήριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά Huanan, όπου πωλούνται ψάρια και διάφορα άλλα ζώα που καταναλώνονται στην Κίνα. είναι ο τόπος όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Οι επιστήμονες της μιας έρευνας εκτιμούν ότι τα ζώα ήταν φορείς του covid, δεν μπορούν να γνωρίζουν όμως από ποιο ζώο ξεκίνησε ο ιός και ποιο μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν άτομα που εργάζονταν στη συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το βασικό επιχείρημα των ερευνητών.

Η δεύτερη έρευνα εστίασε στο πότε ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο και η διαπίστωση ήταν ο κορωνοϊός είχε δύο τύπους στην αρχική του μορφή και η μετάδοση στον άνθρωπο έγινε από διαφορετικά είδη ζώων. Σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πρώτη μετάδοση του ιού έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2019 σε άτομο που εργαζόταν στην αγορά Huanan.

«Το μεγάλο ερώτημα που οφείλουμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, διότι θα συμβεί, πώς πάμε από τον εντοπισμό του ξεσπάσματος νωρίς και την πρόληψή του, ώστε να μην γίνει πανδημία», τόνισε ο Kristian Andersen, ένας εκ των συντακτών της έρευνας.