Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενεί το Μουσείο Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστές ζωγραφιές σε χαρτιά από πακέτα τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής του 35χρονου πρόσφυγα από το Μαρόκο Ilias Azouagh, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών κατέφυγε στη ζωγραφική ώστε να αντέξει την ρευστότητα της καθημερινότητας του.

Δεδομένης της έλλειψης υλικών, ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε στα χαρτιά από τα πακέτα τσιγάρων, ενώ για χρώματα χρησιμοποιούσε πατάτες, οδοντόκρεμες, σπίρτα, μουστάρδα και ότι άλλο μπορούσε να βρει.

Σύντομα οι φύλακες, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του, τον εφοδίασαν με όλα τα απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο.

Ο μαροκινός πρόσφυγας συνεχίζει να εκφράζεται στα πακέτα τσιγάρων και απορρίπτει το κλασικό χαρτί που κατά δήλωσή του «ρουφάει το χρώμα».

«Η ζωγραφική για εμένα είναι ζωή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Azouagh, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει, μέχρι στιγμής, 120 έργα σε πακέτα τσιγάρων και συνεχίζει. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από μικρός, με θέμα τα αγαπημένα του ζώα και τα χρώματα που του έκαναν δώρο οι γονείς του. Δεν λαχταρούσε, όπως τα περισσότερα παιδιά, ένα παγωτό, ή μια σοκολάτα, το πρόβλημα του ήταν πως θα βρει χρώματα.

Ερωτηθείς για την ιστορία πίσω από τα έργα της έκθεσης, υπογράμμισε: «Η ζωή είναι περίπλοκη. Ό,τι βλέπω στη ζωή περίπλοκο, προσπαθώ να το αποτυπώσω σε χαρτί, μέσω μιας ζωγραφιάς. Το μυαλό μου με ωθεί να φεύγω τόσο μακριά, μέχρι και σε άλλους πλανήτες για να βρω ζωγραφιές και να τις αποτυπώσω».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου και είναι ανοιχτή καθημερινές, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.