Η πρώτη μέρα του Μάη πέρα από ημέρα μνήμης προς τιμήν των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι και ημέρα γιορτής για τη φύση.

Την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε την αναγέννηση της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης. Πολλά και διαφορετικά τα έθιμα που αναβιώνουν τέτοια μέρα σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτομαγιά 2020: Ποια μέρα «πέφτει» η αργία – Τα μέτρα για ...

Οι εξορμήσεις στους αγρούς για τη συλλογή λουλουδιών και τη δημιουργία στεφανιού είναι ίσως το πιο δημοφιλές έθιμο της Πρωτομαγιάς.

Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σέριφο, κρεμούν στην πόρτα στεφάνια από τσουκνίδα, λουλούδια και σκόρδο, ενώ στη Σύμη βάζουν κλωνάρια ελιάς, αγκαθιού, μαύρης συκιάς, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν και ομαδικές τελετές που αποβλέπουν στην ευημερία του νησιού.

Το γνωρίζετε; Γιατί φτιάχνουμε στεφάνια την Πρωτομαγιά ...

Σε άλλες πάλι περιοχές της πατρίδας μας, τοποθετούν κρεμμύδα σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την κρεμμύδα σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας.

Το ρόγδι και η κρομμύδα – Δύο έθιμα που «νίκησαν» τον χρόνο στην ...

Στην Κοζάνη κόβουν λυγαριά και την τυλίγουν στη μέση τους για να είναι ευλύγιστοι και δυνατοί, ενώ στην Εύβοια γίνεται και παράκληση για βροχή με στόχο την καρποφορία.