Η Άνκε Ντόμασκε, είναι μια σχεδιάστρια μόδας, 34 ετών, που αποφάσισε να φτιάξει ρούχα από ληγμένο γάλα!

Με μητέρα και γιαγιά μοδίστρες μεγάλωσε με τη ραπτομηχανή. Όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να σπουδάσει Βιολογία, τη δεύτερη μεγάλη αγάπη της.

Όταν ο πατριός της αρρώστησε από λευχαιμία το 2009, εκτός των χημειοθεραπειών έπρεπε να αντιμετωπιστεί κι ένα άλλο πρόβλημα, η αλλεργία που είχε παρουσιάσει στα ρούχα. Η Άνκε είχε διαβάσει κάπου ότι μπορούν να κατασκευαστούν ίνες από πρωτεΐνες γάλακτος.

Έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι οι ίνες γάλακτος θα μπορούσαν να παρασκευάζονται χωρίς χημικά. Άρχισε λοιπόν να πειραματίζεται και δυο χρόνια αργότερα ο πατριός της φορούσε το πρώτο φυσικό μπλουζάκι, χωρίς χημικά και ιδιαίτερα ευγενικό στο δέρμα. Η ίνα μπορεί να πλυθεί κανονικά στους 60 βαθμούς, δεν διαλύεται στη βροχή και είναι πιο ανθεκτική στη διάβρωση από το βαμβάκι.

Το 2011 η Άνκε ίδρυσε την εταιρεία QMilk κοντά στο Ανόβερο και από το 2015 ξεκίνησε μαζική παραγωγή, για την οποία κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Πράσινης Εταιρείας.

Τα προϊόντα της Άνκε πωλούνται ήδη σε 30 χώρες, από τις ΗΠΑ ως την Κορέα και την Κίνα.

Επειδή η ίνα γάλακτος είναι φυσικά αντιβακτηριακή, η Άνκε έχει επίσης υποβάλει αίτηση για έγκριση για να κατασκευάζει επιδέσμους τραυμάτων.

«Οι ίνες γάλακτος αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει, είναι ανθεκτικές στο οινόπνευμα και τις χημικές ουσίες και δρουν φυσικά αντιβακτηριακά κατά των E. coli και ακόμη και κατά των σταφυλόκοκκων που είναι από τα πιο επικίνδυνα νοσοκομειακά μικρόβια».