Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και πιο κοντά στην Τουρκία από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί. Γενέτειρα του Πυθαγόρα, του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας, του αστρονόμου και μαθηματικού Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου και κατά πολλούς του Αισώπου. Φημίζεται για το κρασί της, τη φυσική ομορφιά της και τα αρχαιολογικά μνημεία της. Πρόκειται για ένα νησί που λόγω της ποικιλομορφίας που το χαρακτηρίζει ικανοποιεί τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.

Πρόσβαση

Από τον Πειραιά ταξιδεύετε με πλοίο για Σάμο και το ταξίδι διαρκεί με Normal ferry περίπου 7-9.30 ώρες, ενώ αν γίνει με High speed ferry 5.30-6.30 ώρες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον αριθμό των νησιών που θα προσεγγίσει το πλοίο πριν τη Σάμο. Αν πάλι πάρετε το πλοίο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υπολογίστε γύρω στις 16 ώρες. Eπιπλέον, υπάρχει πάντοτε και η επιλογή του αεροπλάνου.

Αξιοθέατα – Δραστηριότητες

Πολλές και όμορφες παραλίες, με άμμο, με βότσαλα, άλλες με ρηχά και κάποιες άλλες με βαθιά νερά, απομονωμένες και περισσότερο κοσμικές, για μοναχικές, οικογενειακές, αλλά και πιο ρομαντικές διακοπές.

Η Ψιλή Άμμος, η Μυκάλη, το Λειβαδάκι, ο Μπάλος, η Τσαμαδού, το Ποτάμι, το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα καταγάλανα νερά της Σάμου.

  • Το Βαθύ, πρωτεύουσα του νησιού, εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο και γι’αυτό άλλωστε έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ η φυσική του ομορφιά είναι ο λόγος για τον οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
  • Στην περιοχή Ποτάμι, μέσα σε ένα κατάφυτο από πλατάνια και φτέρες τοπίο, βρίσκονται οι καταρράκτες της Μεταμόρφωσης. Μετά από μια διαδρομή 1 χιλιομέτρου περίπου που συνδυάζει περπάτημα και κολύμπι, θα αντικρίσετε τον πρώτο καταρράκτη, ενώ 400 μέτρα πιο πάνω βρίσκετε ο δεύτερος και λίγο μεγαλύτερος καταρράκτης. Η διαδρομή είναι μαγευτική, ενώ το θέαμα άκρως εντυπωσιακό!
  • Στο Μουσείο Βυρσοδεψίας, στο Καρλόβασι, θα μάθετε για την ιστορία του νησιού στον συγκεκριμένο τομέα, δεδομένου ότι στην περίοδο που ήκμαζε το επάγγελμα, λειτουργούσαν 40 βυρσοδεψεία στην περιοχή.
  • To Σπήλαιο του Πυθαγόρα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στους πρόποδες του όρους Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση εκεί κρύφτηκε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
  • Σαμιώτικο κρασί. Η μυθολογία υποστηρίζει ότι ο θεός Διόνυσος έμαθε στους Σάμιους πως να καλλιεργούν αμπέλια και πως να φτιάχνουν κρασί. Το σίγουρο πάντως είναι αποδεδειγμένα ότι η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί είναι συνδεδεμένα με την Σάμο από αρχαιοτάτων χρόνων. Με παγκόσμια αναγνώριση και αναρίθμητες βραβεύσεις σε διεθνείς εκθέσεις η Σάμος εξάγει το κρασί της σε όλη την υφήλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών απορροφά η αγορά της Γαλλίας.
  • Το Πυθαγόρειο είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε το νησί. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, πήρε το όνομά του από τον Πυθαγόρα και έχει χτιστεί στα ερείπια της αρχαίας Σάμου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το λιμάνι του είναι το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι στη Μεσόγειο. Όμορφες παραλίες, παραδοσιακά καφενεία και γραφικά σοκάκια στοιχειοθετούν την εικόνα του Πυθαγόρειου.

Μπορεί η Σάμος να φημίζεται για το κρασί της, ένα άλλο εξαιρετικό προϊόν της όμως, είναι το μέλι από τα δάση και τα οπωροφόρα δέντρα του νησιού που καταναλώνεται παγκοσμίως. Το πολυβραβευμένο σαμιώτικο λάδι, με πρωτιές και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς , τα αρωματικά έλαια και τα υφαντά είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα που συμπληρώνουν το άλμπουμ των αναμνήσεων σας από τις διακοπές σας στη Σάμο.