Η Σιθωνία είναι η μεσαία χερσόνησος της Χαλκιδικής (δεύτερο πόδι) και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Κασσάνδρα. Παραλίες με καταγάλανα νερά, χρυσές αμμουδιές, δάση με πεύκα και με το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου να είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.

Έδρα του δήμου Σιθωνίας είναι η Νικήτη, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο όμως είναι ο Νέος Μαρμαράς, που βρίσκεται στη μέση περίπου της χερσονήσου. Πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, γραφικά χωριά, ορεινοί κατάφυτοι οικισμοί, εξαιρετικό φαγητό, θαλάσσια σπορ κι ότι άλλο λαχταρήσει η ψυχή σας…

Το δεύτερο πόδι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν το κάμπινγκ. Οι επιλογές πολλές και με πιο δημοφιλή τα κάμπινγκ στο Καλαμίτσι, στο Πλατανίτσι, το κάμπινγκ του Αρμενιστή, της Ακτής Ονείρου και πολλά άλλα.


Η Σάρτη, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σιθωνίας που βραβεύεται συνεχώς με γαλάζια σημαία, αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές μιας και τα νερά της είναι ιδανικά για παιδιά και ασφαλή παιχνίδια στη θάλασσα. Από την Σάρτη μπορείτε να πάρετε καραβάκι και να κάνετε τον περίπλου του Αγίου Όρους και να θαυμάσετε τα επιβλητικά μοναστήρια και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής! Η Τορώνη που κερδίζει τους επισκέπτες με την φυσική ομορφιά της και τις χρυσές παραλίες, η Συκιά, σχεδόν απέναντι από το Άγιο Όρος, με το πλούσιο πευκοδάσος, η Βουρβουρού με τις εξωτικές ακρογιαλιές…και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!


Κοντά στη Βουρβουρού βρίσκεται η παραλία Καρύδι, ένα διαμάντι με θέα το Άγιο Όρος. Λευκή άμμος, άσπρα βράχια και ένα μαγικό τοπίο με νερά Καραϊβικής!

Μπορεί το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής (χερσόνησος του Άθω) να θεωρείται το λιγότερο κοσμοπολίτικο, οι επιλογές όμως κι εδώ πολλές και εντυπωσιακές. Η Ολυμπιάδα, η Ιερισσός, η Ουρανούπολη και το νησάκι της Αμμουλιανής δεν πρόκειται να σας αφήσουν αδιάφορους. Τα αξιοθέατα είναι πολλά αφού το πόδι περιλαμβάνει τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, και τη διώρυγα του Ξέρξη, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε στην αρχαιότητα στη Χαλκιδική.

Η μορφολογία τους εδάφους, καθώς και το κλίμα της Χαλκιδικής είναι οι δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα που χαρακτηρίζει τς ελιές και το λάδι που παράγει η ευρύτερη περιοχή. Η υψηλή θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση της ελιάς και του ελαιολάδου της Χαλκιδικής τα έχουν καθιερώσει ως ένα αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.
Η Χαλκιδική είναι η ”μάνα της μελισσοκομίας”. Με 6.500 μελισσοκόμους (32% του συνόλου της χώρας) και 1.910 τόνους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως, δίκαια χαρακτηρίζεται ως το κέντρο μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Παραδοσιακά γλυκά, τοπικά αρτοπαρασκευάσματα, κρασιά και τσίπουρο είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε όταν επισκεφθείτε την Χαλκιδική.