Η καταιγίδα «Χέρβαρτ» που σαρώνει από τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλα τμήματα της Γερμανίας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά κρατίδια καθώς και σε τμήματα της Βαυαρίας. Πάρκα και ζωολογικοί κήποι έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανέστειλαν όλα τα δρομολόγια σε συνολικά επτά ομόσπονδα κρατίδια.

Σφοδροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 140 χιλιόμετρα την ώρα ξερίζωσαν δέντρα ή τα έριξαν σε γραμμές τρένων. Στη Βόρεια Θάλασσα ένας 63χρονος κατασκηνωτής έπεσε θύμα ξαφνικής πλημμυρίδας που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι.

Στο Βερολίνο η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 115 χιλιόμετρα την ώρα. Στις επτά το πρωί η πυροσβεστική υπηρεσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλώντας στην υπηρεσία ακόμα και εθελοντές. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, 90% εκ των οποίων αφορούσαν πεσμένα δέντρα και μεγάλα κλαδιά. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους ή όταν βγαίνουν έξω να αποφεύγουν πάρκα και δασικές εκτάσεις.

Στο Αμβούργο η πυροσβεστική υπηρεσία πραγματοποίησε μεταξύ 2 και 9πμ πάνω από 550 επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες σκαλωσιές και σκεπές. Στο λιμάνι της πόλης ο ποταμός Έλβας ξεχείλισε, υπόγεια πάρκινγκ έχουν πλημμυρίσει, ενώ η γνωστή ιχθυαγορά της πόλης παρέμεινε κλειστή.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι οι άνεμοι θα εξασθενίσουν και η κατάσταση σταδιακά θα εξομαλυνθεί.