Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους διότι αμφισβητούν την προσφορά τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτέλεσμα του μη εμβολιασμού είναι η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Είναι χρήσιμα τα εμβόλια; Μήπως ενέχουν κινδύνους που δεν γνωρίζουμε; Πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά; Ο κ.Κωνσταντίνος Σαββίδης, παιδίατρος, απαντάει στα ερωτήματα μας και λύνει όλες τις απορίες μας σχετικά με τα εμβόλια και την ασφάλειά τους.

Τι είναι το εμβόλιο, κ. Σαββίδη;

Πρόκεται για μια μέθοδο προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό που κάνει ένα εμβόλιο, είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει αντισώματα απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες.

Ο εμβολιασμός μπορεί προκαλέσει προβλήματα υγείας;

‘Οχι, σε καμία περίπτωση. Ο εμβολιασμός είναι εντελώς ακίνδυνος, προστατεύει και δεν απειλεί. Μετά τον εμβολιασμό είναι πιθανό το παιδί να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες, οι οποίες όμως είναι εντελώς ακίνδυνες και διαρκούν λίγες ημέρες. Κάποια αδιαθεσία, μπορεί να ανεβάσει πυρετό, σε περιπτώσεις βρεφών είναι πιθανό να  είναι ανήσυχα και να γκρινιάζουν, όλα αυτά όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβούν κι αν συμβούν έχουν περιορισμένη διάρκεια. Ο εμβολιασμός όχι μόνον δεν προκαλεί προβλήματα, αντιθέτως προστατεύει.

Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια των εμβολίων;

Ένα εμβόλιο πριν κυκλοφορήσει στην αγορά υπόκειται σε μια συγκεκριμένη διαδικασία όπου ελέγχεται η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του. Προηγούνται έρευνες ετών, μελέτες σε πειραματόζωα, κλινικές μελέτες σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων κατά το δοκιμαστικό στάδιο κ.α. Όταν πλέον, μετά από όλα αυτά, φθάσει στα χέρια των γιατρών και στα δικά μου προσωπικά, είμαι απόλυτα σίγουρος για την ασφάλεια τους, αλλά και για την αποτελεσμάτικοτητά τους.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Ο εμβολιασμός προστατεύει τα παιδιά από μεταδοτικές ασθένειες, ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα μετάδοσης και μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Αποτρέπει την εμφάνιση επιδημιών, πράγμα εύκολο να συμβεί λόγω της εύκολης και γρήγορης μετακίνησης του σύγχρονου ανθρώπου από χώρα σε χώρα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επανεμφανιστούν ασθένειες που είχαμε “ξεχάσει”. Ο μη εμβολιασμός προκάλεσε επιδημία ιλαράς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Γερμανία. Είχαμε πολλά κρούσματα αλλά και θανάτους σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τι θα λέγατε απευθυνόμενος στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;

Θα τους έλεγα ότι δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία για τα εμβόλια, είναι δοκιμασμένα, παρέχουν προστασία κι εγώ προσωπικά, ως γονιός, έχω κάνει όλα τα εμβόλια στα παιδιά μου. Μόνον ως ανεύθυνη επιλογή θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση των γονέων να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όχι στα εμβόλια σημαίνει ότι το παιδί είναι εκτεθειμένο σε επικίνδυνες ασθένειες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να νοσήσει με άγνωστες προεκτάσεις.

 

Ανευθυνότητα ο μη εμβολιασμός των παιδιώνΟ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία και πήρε την ειδικότητα της παιδιατρικής στην Γερμανία. Διατηρεί ιατρείο στο Βερολίνο από το 1985 και κατέχει μια μοναδική πρωτιά,  υπήρξε ο πρώτος Έλληνας παιδίατρος στη γερμανική πρωτεύουσα.