Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 100 χρόνια από τώρα θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα και θα επικρατούν στον πλανήτη τα μικρότερα.

Το μέλλον ανήκει στα μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν πολλούς απογόνους και τρώνε έντομα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στους «νικητές» θα είναι σίγουρα τα τρωκτικά και τα ωδικά πτηνά, ενώ άλλα ζώα όπως οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ιπποπόταμοι, οι καμηλοπαρδάλεις, οι τίγρεις και οι αετοί, που δεν έχουν την ίδια προσαρμοστικότητα, οδεύουν προς εξαφάνιση, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και για τα ζώα είναι με μεγάλη διαφορά ο άνθρωπος, ο οποίος καταστρέφει τα ενδιαιτήματα τους μέσω αποψίλωσης των δασών, εντατικής γεωργίας, αστικοποίησης, κυνηγιού και των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα που ζούσαν σε όλες τις ηπείρους της Γης, με εξαίρεση μέχρι σήμερα την Αφρική. Όμως περισσότερα από 1.000 μεγαλύτερου μεγέθους είδη θηλαστικών και πουλιών εκτιμάται ότι θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια (πολλά από αυτά πλέον και στην Αφρική). Οι πληθυσμοί των ζώων εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 60% από το 1970 μέχρι σήμερα, κάτι που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών.