Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν χθες, Τρίτη, τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες», ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.

Στην έρευνα για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος το φετινό Νόμπελ Φυσικής -  CNN.gr

Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.

Σε τρεις πρωτοπόρους της έρευνας για τις "μαύρες τρύπες" το Νόμπελ Φυσικής  - Paraskhnio.gr

Ο Πένροουζ, 89 ετών, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά μοντέλα για να αποδείξει ήδη από το 1965 πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματισθούν και να γίνουν έτσι μια οντότητα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως. Οι υπολογισμοί του απέδειξαν πως οι μαύρες τρύπες είναι μια άμεση συνέπεια της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Από την αρχή των ετών του 1990, οι Ράινχαρντ Γκέντσελ, 68 ετών, και Άντρεα Γκεζ, 55 ετών, πραγματοποίησαν έρευνες σε μια ζώνη που ονομάζεται Τοξότης Α* στο κέντρο του Γαλαξία.

Στο φως τα κρυμμένα μυστικά του Γαλαξία - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ και αόρατο αντικείμενο -περίπου 4 εκατομμύρια φορές πιο μεγάλο από τη μάζα του Ήλιου μας- που έλκει τα γύρω άστρα δίνοντας στον γαλαξία μας το χαρακτηριστικό σχήμα στροβίλου που έχει.

Μαύρη τρύπα ρουφάει ένα άστρο. - Xalazi.gr

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα αίνιγμα της αστροφυσικής, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τόσο μεγάλες. Ο σχηματισμός τους βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταβροχθίζουν με τρελή ταχύτητα όλα τα αέρια που εκπέμπονται από πολύ πυκνούς γαλαξίες που τις περιβάλλουν.