Θα έτρωγε κανείς μπέργκερ από σκουλήκια; Σε ένα σούπερ μάρκετ στο Άαχεν της Γερμανίας πιστεύουν ότι η απάντηση είναι καταφατική. Για αυτό και μπορεί κανείς να τα βρει στα ράφια του.

Τα σκουλήκια, που είναι εξαιρετικά θρεπτικά λόγω πρωτεϊνών- σύμφωνα με τον Guardian- είναι προνύμφες από σκαθάρια βουβαλιών, τα οποία εκτρέφονται στην Ολλανδία.

Σερβίρονται σαν… κλασικό μπέργκερ, με μαρούλι, κρεμμύδια και ντομάτα, και αφού κυκλοφόρησαν πρώτα στην Ολλανδία και το Βέλγιο, τώρα έφτασαν και στη Γερμανία.

«Είχα ενδοιασμούς αρχικά, αλλά πήρα και δεύτερη μερίδα γιατί είχε τόσο καλή γεύση», δήλωσε ο Μάνφρεντ Ρόεντερ που το δοκίμασε και κατέληξε ότι το μπέργκερ από σκουλήκια είναι μια καλή εναλλακτική από το κρέας.

Ο Μπάρις Οζελ, συνιδρυτής της εταιρείας που έβγαλε τα συγκεκριμένα μπέργκερ στην αγορά, δήλωσε ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς τεσσάρων ετών. Η ιδέα στον ίδιο και τον συνέταιρό του, Μαξ Κράμερ, ήρθε όταν ταξίδεψαν στη νοτιοανατολική Ασία, όπου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να τρώνε οι άνθρωποι έντομα.

«Είναι σχετικά απλό. Πρέπει να δημιουργήσεις ένα προϊόν με ωραία εικόνα, στην οποία δεν μπορεί να δει κανείς έντομα», είπε ο Οζέλ, προσθέτοντας ότι αυτό που τραβά τους καταναλωτές είναι η μυρωδιά των μπέργκερ.

Οι αντιδράσεις πάντως είναι ανάμεικτες. «Έχουμε ανθρώπους που ενθουσιάστηκαν και ανυπομονούσαν να τα δοκιμάσουν και άλλους που αναρωτιούνται αν είμαστε σοβαροί», παραδέχθηκε ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ, Μίκαελ Ρέινατζ.