Τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα από 13.000 έγγραφα σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, το 1963, Τζον Φ. Κένεντι.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεν επέτρεψε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπάρχει ένας «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων που δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Μια δολοφονία που στιγμάτισε την διεθνή κοινότητα και αποτέλεσε αφορμή για αναρίθμητες εικασίες και θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες, μάλιστα, τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το φλέγον ζήτημα.

Ιστορικοί που πραγματεύθηκαν τη δολοφονία του Κένεντι, εκτιμούν ότι τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί να περιέχουν σημαντικές αποκαλύψεις ή ακόμη και να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν διαρρεύσει ανά τα χρόνια.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του.

Ο Όσβαλντ, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα, πιστεύεται από αρκετούς ότι χρησιμοποιήθηκε από την Κούβα ή την ΕΣΣΔ.

Για κάποιους άλλους, η κουβανική αντιπολίτευση του Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών υπηρεσιών και του FBI, ευθύνονται για τη δολοφονία του Κένεντι.

KGB

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναφέρονται στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τα χρόνια που προηγήθηκαν της δολοφονίας.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».