Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, 96 ετών, πρώην μέλος των Ες-Ες και λογιστής στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, θα εκτίσει παρά την προχωρημένη ηλικία του, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο.

«Βασισμένο στις απόψεις των ειδικών, το δικαστήριο θεωρεί πως ο καταδικασθείς μπορεί να εκτίσει την ποινή του παρά τη μεγάλη ηλικία του», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο του Τσέλε, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του Γκρένινγκ.

Στις 21 Απριλίου 2015 ξεκίνησε η δίκη του στο Λούνενμπουργκ της Γερμανίας για εγκλήματα πολέμου. Ο Γκρένιγκ είχε ορισθεί υπεύθυνος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς για την καταμέτρηση των χρημάτων, τα οποία κατάσχονταν από τους Εβραίους που μεταφέρονταν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δολοφονίες διεπράχθησαν ενώπιόν του, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη γενοκτονία κατά των Εβραίων. Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου για την ενοχή του, είχε δήλωσε ότι έχει μερίδιο μόνο στην ηθική ευθύνη και ζήτησε συγνώμη. Κατηγορία εναντίον του είχε απαγγελθεί από το 1985, αλλά είχε τεθεί στο αρχείο, από όπου ανασύρθηκε.

Η δίκη του Γρένιγκ είναι ενδεχομένως μία από τις τελευταίες δίκες ναζιστών εγκληματιών πολέμου, ίσως η τελευταία, δεδομένου ότι  δεν υπάρχουν πλέον άλλοι εγκληματίες εν ζωή.