Ιδιωτική επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων πραγματοποίησε, την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να δει από κοντά μια από τις περίφημες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.

Ύστερα από πρόταση της γενικής προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Σαντρίν Μουσέ, ο κ. Ολάντ επισκέφθηκε τη Μονή Βλατάδων, όπου ξεναγήθηκε από τη Φλώρα Καραγιάννη, διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το μοναδικό σε λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι εντός της Θεσσαλονίκης κι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης, ενώ την ώρα της επίσκεψης, στον ίδιο χώρο ξεναγούνταν τρεις συμπατριώτες του, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για την παρουσία του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, με τον οποίο συνομίλησαν για λίγο και φωτογραφήθηκαν.