Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους διάθεση και απόδοση.Οι αρχαίοι Έλληνες επιδείκνυαν μεγάλο ενδιαφέρον σε οτιδήποτε θεωρείτο αφροδισιακό. Ο όρος “αφροδισιακό” άλλωστε προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα.

Πολλά φαγητά και ποτά στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν αφροδισιακά, μερικά εκ των οποίων καθόλου ελκυστικά. Για παράδειγμα μια από τις συνήθεις αφροδισιακές συνταγές των αρχαίων, ήταν η κατανάλωση σκόρδου. Συνήθιζαν να ρίχνουν σκόρδο και τυρί στο κρασί που έπιναν, άλλες φορές το έτρωγαν μαζί με σαλάτες, ενώ ξακουστή ήταν μια πάστα που έφτιαχναν από σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι (πιθανόν η πρώτη εκδοχή της σημερινής σκορδαλιάς).

Επίσης από τα λαχανικά, οι βολβοί γενικά (κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι), ήταν περιβόητοι για τις θετικές τους επιδράσεις στη σεξουαλική ορμή των ανθρώπων.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, συνιστούσε τις φακές για την αύξηση της σεξουαλικής ικανότητας των ανδρών. Θεωρούσε ότι οι φακές προστάτευαν τη σεξουαλική δύναμη των ανδρών καθώς προχωρούσαν τα χρόνια και έφθαναν στα γεράματα.

Ο Αριστοτέλης, υιοθέτησε τις θέσεις του Ιπποκράτη για τις φακές και μάλιστα προχώρησε συστήνοντας το μαγείρεμα τους μαζί με σαφράν (ή αλλιώς κρόκος, ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο).

Ο Πλούταρχος σύστηνε τη φασολάδα, ενώ ο Διοσκουρίδης και ο Πλούταρχος κάνουν αναφορά σε ένα είδος άγριας ορχιδέας που θεωρούσαν εξαίρετο αφροδισιακό.

Το σουσάμι και το μέλι ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή ως αφροδισιακά και χρησιμοποιούνταν είτε από μόνα τους είτε προστίθεντο σε σαλάτες με βραστούς εδώδιμους βολβούς .

Τα μανιτάρια και ιδιαίτερα οι τρούφες, θεωρούνταν εξαιρετικής ποιότητας αφροδισιακά, όπως επίσης και τα σύκα.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι πόσο δίκαιο είχαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι στην αντίληψη τους για τα αφροδισιακά;

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι διαμέσου των αιώνων, δοκιμάζοντας και βλέποντας το αποτέλεσμα, είχαν μάθει εμπειρικά πολλά και χρήσιμα. Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ακόρεστες λιπαρές ουσίες, φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμβάλλουν στη βελτίωση γενικά του οργανισμού. Αναπόφευκτα ευεργετούν και τη σεξουαλική ζωή.

Η σωστή διατροφή, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του στρες, η τακτική σωματική εξάσκηση, είναι αναμφίβολα απαραίτητα για μια υγιή σεξουαλική ζωή και σίγουρα συγκαταλέγονται στα καλύτερα αφροδισιακά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή.

Δεν αποκλείεται, οι αρχαίοι Έλληνες να απολάμβαναν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, χάρις στο συνδυασμό των αφροδισιακών αυτών μέσων που απλόχερα μας προσφέρει η φύση.