Η εύκολη έκδοση νέου τύπου διπλώματος οδήγησης, αλλά και η ψηφιακή άδεια οδήγησης στο κινητό, αναμένεται να αντικαταστήσουν το χάρτινο δίπλωμα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών, ο οποίος αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι πρότινος συνωστίζονταν στα γκισέ.

Μεταξύ άλλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να σημάνει το τέλος του χάρτινου (ροζ) διπλώματος οδήγησης, το οποίο πλέον μπορεί να αντικατασταθεί με νέου τύπου (πλαστική κάρτα) μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισυνάψουν φωτογραφία και δείγμα της υπογραφής, να εκδώσουν και να πληρώσουν το παράβολο και να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), όπως και το τηλέφωνό τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβουν ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να παραλάβουν αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου από την Περιφέρειά τους, παραδίδοντας το δίπλωμα παλιού τύπου.

Επιπλέον, το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα αποτελεί μια εντελώς καινούργια επιλογή για τους οδηγούς. Δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα βρίσκεται από τις 27 Ιουλίου στο smartphone των οδηγών.

Οι πολίτες θα πρέπει να «κατεβάσουν» την εφαρμογή «Gov.gr Wallet» μέσω του Google Play ή του App Store. Στο Gov.gr Wallet θα πάρει θέση η άδεια οδήγησης του οδηγού, ανεξάρτητα από το αν η υλική μορφή της έχει χάρτινη ή πλαστική υπόσταση.

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση τόσο στους οδηγούς, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από το άγχος του να ξεχάσουν, ή να χάσουν το δίπλωμα στην κλασική μορφή του, αλλά και για τους άνδρες της Τροχαίας σε πιθανό έλεγχο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει επισημάνει ότι η χρήση του Gov.gr Wallet θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.