Ένα τεράστιο νησί από ελαφρόπετρα μεγέθους άνω των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου όσο 8.000 γήπεδα ποδοσφαίρου – πλέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες κοντά στις νήσους Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τη ΝΑSA, το νησί από ελαφρόπετρα που πλέει προς την Αυστραλία, πιθανώς να σχηματίστηκε από ένα υποβρύχιο ηφαίστειο, η τελευταία έκρηξη του οποίου κατεγράφη το 2001.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου από ένα ζευγάρι Αυστραλών ιστιοπλόων, που ταξίδευαν με το καταμαράν τους με προορισμό τα νησιά Φίτζι. Όπως είπαν συνάντησαν ηφαιστειακές πέτρες «φτιαγμένες από ελαφρόπετρα μεγέθους από μπίλια έως μπάλα του μπάσκετ» που κάλυπταν την επιφάνεια του ωκεανού, ώστε να μην είναι ορατό το νερό.

Όπως είπαν ο Μάικλ Χουλτ και η Λαρίσα Μπριλ έπλεαν επί δέκα μέρες όταν συνάντησαν μια γκρίζα επιφάνεια να επιπλέει στη θάλασσα. «Ήταν αλλόκοτο. Όλη η επιφάνεια του ωκεανού είχε γίνει ματ. Ούτε την αντανάκλαση της Σελήνης στο νερό δεν μπορούσαμε να δούμε», είπαν.

Το νησί από ελαφρόπετρα είναι γεμάτο τρύπες και κοιλώματα και επιπλέει σαν παγόβουνο -το 90% του όγκου του κάτω απ΄το νερό και μόλις το 10% είναι ορατό. Τα θαλάσσια ρεύματα αναμένεται να το παρασύρουν μέσα στους επόμενους επτά με δέκα μήνες στις ακτές της Αυστραλίας, όπου θα έχει, όπως εκτιμούν επιστήμονες, θετική επίδραση στους μικροοργανισμούς που ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, αναζωογονώντας τον με νέες αποικίες οστρακόδερμων, κοραλλιών κ.α.

Το 2016 και το 2017 η άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής εξόντωσε σχεδόν τα μισά κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και σε πολλούς ακόμη σ’ ολόκληρο τον κόσμο. «Το “πλωτό νησί” θα φθάσει στην κατάλληλη στιγμή», λέει ο γεωλόγος του Πολυτεχνείου του Κουίνσλαντ Σκοτ Μπράιαν. «Θα μαζέψει στο ταξίδι του κοράλλια κι άλλους οργανισμούς και θα τους φέρει στην Αυστραλία για να ενισχύσουν το οικοσύστημα»…